
Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z brokułu z grzankami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje
Składniki
-
40 g cebuli przekrojonej na pół
-
½ ząbka czosnku
-
¼ - ½ zielonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
15 g masła
-
50 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
150 g brokułu różyczki i obrane łodygi, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
-
350 g wody
-
½ - ¾ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 ½ - 2 kromki chleba czerstwego, pokrojone w 1-2 cm kostkę
-
½ - 1 łyżeczki oliwy z oliwek
-
30 - 40 g sera gorgonzola, łagodnego pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość sera pokrojonego w 1 cm kostkę, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
237.8 kcal /
994.8 kJ
Białko
8.8 g
Tłuszcz
13.8 g
Węglowodany
21.6 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
7.6 g
Sód
1064.1 mg