Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora
TM6 TM5

Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora

4.6 (314 ocen)

Składniki

Glazurowane różyczki kalafiora

  • 1 kalafior (ok. 900 g), w całości
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g syropu z agawy
    lub 50 g miodu
  • 50 g wody
  • 25 g sosu sojowego
  • 10 g sosu sriracha
    lub 10 g czerwonego sosu chili
  • 5 g skrobi ziemniaczanej

Zupa krem z kalafiora

  • 100 - 150 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 80 - 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 - 700 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • pieprz czarny, świeżo mielony, do oprószenia zupy

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1424 kJ / 339 kcal
Białko
9 g
Węglowodany
24 g
Tłuszcz
21 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Błonnik
7.1 g
Sód
1471 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy