Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 300 g czerwonych buraków, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 80 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta chili, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 łyżeczka chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
- 120 g śmietanki sojowej, plus dodatkowo 4 łyżki
- 20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- liście natki pietruszki, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 617.4 kJ / 147.6 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 18.2 g
- Tłuszcz
- 7.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 907.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kremowa zupa pieczarkowa
25min
Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora
45min
Zupa krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem
2 godz. 20 min
Zupa krem z batatów i marchewek
45min
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
35min
Zupa krem z brokułu z grzankami
45min
Zupa krem z selera z jabłkiem
55 min
Imbirowy krem z dyni piżmowej
40min
Zielona zupa krem z oczami z mozzarelli
30min
Zupa krem z dyni z curry
35min
Upiększająca zupa krem z batatów Laury Drost
35min
Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek
40min