![Zupa krem z buraków Zupa krem z buraków](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/4f4a3b6c361a5aef9acbc6334ae24e0f/Derivates/5f862a1cdcd9a84e78e7158bf04540d723dd7002.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 300 g czerwonych buraków pokrojonych na 3 cm kawałki
- 80 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 3 cm kawałki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta chili, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 1 łyżeczka chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
- 120 g śmietanki sojowej plus dodatkowo 4 łyżki
- 20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 147.6 kcal / 617.4 kJ
- Białko
- 2.3 g
- Tłuszcz
- 7.6 g
- Węglowodany
- 18.2 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Sód
- 907.4 mg