Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 - 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 30 - 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju
- 200 - 250 g pieczarek
- 100 - 150 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 700 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka pudru z grzybów (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
200
g mleka
lub 200 g napoju roślinnego np. migdałowego, owsianego - natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 526.3 kJ / 125.8 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 13.3 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 344 mg
Alternatywne przepisy
Wiosenna zupa kalafiorowa
30 min
Zupa krem z buraków
45 min
Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora
45 min
Jesienna zupa z pieczonego kalafiora i soczewicy
50 min
Kremowa zupa ziemniaczana
45 min
Zupa krem pomidorowo-cukiniowa i faszerowane papryki
1h
Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym
1 godz. 10 min
Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą
40 min
Zupa pomidorowa jak u babci
45 min
Zupa krem z brokułu z grzankami
45 min
Węgierska zupa grzybowa
45 min
Zupa selerowa aksamitna
25 min