Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 - 800 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 150 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 40 g masła
-
100
g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (patrz wskazówka)
lub 100 g liści szpinaku, mrożonych - 600 - 700 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, drobno posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 794.8 kJ / 189.8 kcal
- Białko
- 4.3 g
- Węglowodany
- 12.5 g
- Tłuszcz
- 14.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.8 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 935.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z cukinii i pieczarek
30 min
Zupa z białych warzyw
45min
Zupa krem z brokułów z cheddarem
35min
Zupa krem z brokułu z grzankami
45min
Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą
40 min
Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek
35min
Dwukolorowa zupa-krem z białych i zielonych warzyw
55min
Zupa krem z zielonych szparagów
30 min
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku z pikantnymi orzeszkami piniowymi
1h 10min
Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą
1 Std. 15 Min
Zupa krem z cukinii
35min
Zupa krem z pieczarek i cukinii
50min