Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku

Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku

4.6 91 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

  • 700 - 800 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 40 g masła
  • 100 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (patrz wskazówka)
    100 g liści szpinaku, mrożonych
  • 600 - 700 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 189.8 kcal / 794.8 kJ
Białko 4.3 g
Tłuszcz 14.2 g
Węglowodany 12.5 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 8.8 g
Sód 935.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...