Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku
TM6 TM5

Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku

4.5 (60 ocen)

Składniki

  • 700 - 800 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 40 g masła
  • 100 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (patrz wskazówka)
    lub 100 g liści szpinaku, mrożonych
  • 600 - 700 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, drobno posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
794.8 kJ / 189.8 kcal
Białko
4.3 g
Węglowodany
12.5 g
Tłuszcz
14.2 g
Tłuszcz nasycony
8.8 g
Błonnik
2.8 g
Sód
935.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy