![Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/59a5caeb878980ff644b9ec7871ccd1b/Derivates/fa41252aeca69bf746b524ad8ca20e828fdfa04e.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- ½ pęczka kolendry, świeżej, tylko liście (15 g), plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 łyżeczka liści kolendry, suszonej
- 40 g oleju sezamowego, prażonego
- 400 g wody
- 400 g mleczka kokosowego
- 50 g sosu sojowego
- 250 g tofu, średnio twardego, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 150 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 100 g różyczek brokułu
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki, ekologicznej, bez białych błonek
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 czubata łyżeczka sosu sambal oelek (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1587 kJ / 380 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 15 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Tłuszcz nasycony
- 16 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Sód
- 773 mg