Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g makaronu ramen, suszonego, instant, bez jajek (o czasie przygotowania 4-6 min, patrz wskazówka), połamanego na kawałki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 25 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
20
g oleju sezamowego, prażonego
lub 20 g oleju - 400 g mleczka kokosowego
- 700 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM, wegańskiego
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańskiego - 80 g masła orzechowego
- 5 łyżek sosu sojowego
-
2
łyżki mirinu
lub 1 ½ łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego -
1
łyżka syropu z agawy
lub 1 łyżka syropu klonowego - 1 ½ opakowania tofu, średnio twardego (ok. 300 g), pokrojonego w 2 cm kostkę
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, do oprószenia
- pieprz, mielony, do oprószenia
-
150
g brązowych pieczarek, świeżych, pokrojonych w 5 mm plastry
lub 150 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry - 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
-
100
g strączków młodego, zielonego groszku, przekrojonego na pół
lub 100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego -
kolendra, świeża, tylko liście, grubo posiekane, do posypania
lub zielona cebulka ze szczypiorkiem, pokrojona w plastry, do posypania - ziarna sezamu, uprzednio uprażone, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2342.4 kJ / 559.8 kcal
- Białko
- 19.9 g
- Węglowodany
- 44.9 g
- Tłuszcz
- 31.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.2 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 1539.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa miso z warzywami
30 min
Zupa z kimchi i tofu
30 min
Tofu po koreańsku
1 Std. 20 Min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
45 min
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1h
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55 min
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min
Koreański ramen z tofu
50 Min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 Min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min