
Urządzenia i Akcesoria
Wegański ramen z masłem orzechowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
250 g makaronu ramen, suchego instant, bez jajek (o czasie przygotowania 4-6 min, patrz wskazówka), połamanego na kawałki
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
25 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju sezamowego, prażonego
-
1 - 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
400 g mleczka kokosowego
-
700 g wody
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM wegańskiego
-
80 g masła orzechowego
-
5 łyżek sosu sojowego
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
2 łyżki mąki kukurydzianej
-
1 łyżka syropu z agawy
-
1 ½ opakowania tofu, średnio twardego (ok. 300 g), pokrojonego w 2 cm kostkę
-
2 łyżki mirinu
-
sól do oprószenia
-
pieprz, mielony do oprószenia
-
150 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w 5 mm plastry
-
150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
-
kolendra, świeża tylko liście, grubo posiekane, do posypania
-
ziarna sezamu uprzednio uprażone, do dekoracji
-
100 g strączków młodego, zielonego groszku przekrojonego na pół
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
559.8 kcal /
2342.4 kJ
Białko
19.9 g
Tłuszcz
31.6 g
Węglowodany
44.9 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
15.2 g
Sód
1539.8 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

ZUPY
11 Przepisów
Polska
Polska