Wegański ramen z masłem orzechowym
TM6 TM5

Wegański ramen z masłem orzechowym

4.6 (240 ocen)

Składniki

  • 250 g makaronu ramen, suszonego, instant, bez jajek (o czasie przygotowania 4-6 min, patrz wskazówka), połamanego na kawałki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 25 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 - 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
  • 20 g oleju sezamowego, prażonego
    lub 20 g oleju
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 700 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM, wegańskiego
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańskiego
  • 80 g masła orzechowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki mirinu
    lub 1 ½ łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka syropu z agawy
    lub 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 ½ opakowania tofu, średnio twardego (ok. 300 g), pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, do oprószenia
  • pieprz, mielony, do oprószenia
  • 150 g brązowych pieczarek, świeżych, pokrojonych w 5 mm plastry
    lub 150 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry
  • 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
  • 100 g strączków młodego, zielonego groszku, przekrojonego na pół
    lub 100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • kolendra, świeża, tylko liście, grubo posiekane, do posypania
    lub zielona cebulka ze szczypiorkiem, pokrojona w plastry, do posypania
  • ziarna sezamu, uprzednio uprażone, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2342.4 kJ / 559.8 kcal
Białko
19.9 g
Węglowodany
44.9 g
Tłuszcz
31.6 g
Tłuszcz nasycony
15.2 g
Błonnik
5 g
Sód
1539.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy