Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 35 g cebuli, pokrojonej w 1 cm piórka
- 350 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
-
½
łyżeczki szafranu, mielonego (patrz wskazówka)
lub 1 łyżeczka nitek szafranu - 320 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o czasie gotowania 16-18 min
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 700 g wody
- 1 łyżeczka soli
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 20 g masła
- ser parmezan, tarty, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1766 kJ / 422 kcal
- Białko
- 8.7 g
- Węglowodany
- 68.1 g
- Tłuszcz
- 12.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 627 mg
Alternatywne przepisy
Risotto z boczniakami i szampanem
35 Min
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35 Min
Risotto z groszkiem i miętą
40min
Risotto szparagowe
20min
Risotto z kurkami
35 Min
Risotto z borowikami
35 Min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50 Min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 Min
Risotto z cukinii
45 Min
Risotto z parmezanem
30min
Risotto z cukinią i serem feta
30min
Risotto z grzybami
1 Std. 5 Min