Urządzenia i Akcesoria
Szafranowe risotto ze szparagami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
-
35 g cebuli pokrojonej w 1 cm piórka
-
350 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 2 cm kawałki
-
30 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka nitek szafranu½ łyżeczki szafranu, mielonego (patrz wskazówka)
-
320 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o czasie gotowania 16-18 min
-
60 g białego wina, wytrawnego
-
700 g wody
-
1 łyżeczka soli
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
20 g masła
-
ser parmezan, tarty (opcjonalnie) do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
627 mg
Białko
8.7 g
Kalorie
1766 kJ /
422 kcal
Tłuszcz
12.2 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
4 g
Węglowodany
68.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Risotto szparagowe
20 min
Risotto z cukinii
45 min
Risotto z kurkami
35 min
Risotto z grzybami
1 godz. 5 min
Risotto z groszkiem i miętą
40 min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 min
Tagliatelle z pesto z bobu
30 min
Risotto z borowikami
35 min
Risotto z boczniakami i szampanem
35 min
Risotto dyniowe z boczkiem
35 min
Risotto z cukinią i serem feta
30 min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35 min