Szafranowe risotto ze szparagami

Szafranowe risotto ze szparagami

4.3 182 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • 35 g cebuli pokrojonej w 1 cm piórka
  • 350 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki szafranu, mielonego (patrz wskazówka)
    1 łyżeczka nitek szafranu
  • 320 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o czasie gotowania 16-18 min
  • 60 g białego wina, wytrawnego
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 20 g masła
  • ser parmezan, tarty (opcjonalnie) do posypania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 627 mg
Białko 8.7 g
Kalorie 1766 kJ / 422 kcal
Tłuszcz 12.2 g
Błonnik 2.7 g
Tłuszcz nasycony 4 g
Węglowodany 68.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...