Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)

Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)

4.7 225 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • 300 g indyjskiego sera paneer pokrojonego w 2 cm kostkę (patrz wskazówka i wariant)
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g masła klarowanego (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 350 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 220 g wody
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chili, mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 300 g warzyw, mieszanych np. kalafiora, ziemniaków, marchewki, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka cukru
  • liście kolendry, świeże posiekane, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 375.2 kcal / 1569.6 kJ
Białko 14.9 g
Tłuszcz 24.9 g
Węglowodany 26.4 g
Błonnik 5.1 g
Tłuszcz nasycony 13 g
Sód 1787.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...