Wolno gotowany kurczak w cytrynowym sosie śmietanowym (z osłoną noża miksującego)

Wolno gotowany kurczak w cytrynowym sosie śmietanowym (z osłoną noża miksującego)

3.5 59 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje

Składniki

  • 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 200 g korzenia pietruszki pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • 400 g wody
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 3 cytryn)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 4 żółtka
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
    50 g skrobi kukurydzianej
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 440.3 kcal / 1843.3 kJ
Białko 38.3 g
Tłuszcz 23.5 g
Węglowodany 19.8 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 11.8 g
Sód 1120.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...