
Wersje kompatybilne
Wolno gotowany kurczak w cytrynowym sosie śmietanowym (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
- 200 g korzenia pietruszki pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 400 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 3 cytryn)
- 1 ząbek czosnku
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona - ½ - 1 łyżeczka soli
- 4 żółtka
-
50
g skrobi ziemniaczanej
lub 50 g skrobi kukurydzianej - ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 440.3 kcal / 1843.3 kJ
- Białko
- 38.3 g
- Tłuszcz
- 23.5 g
- Węglowodany
- 19.8 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.8 g
- Sód
- 1120.8 mg