
Urządzenia i Akcesoria
Wolno gotowany kurczak w cytrynowym sosie śmietanowym (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje
Składniki
-
600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
-
200 g korzenia pietruszki pokrojonego na 1-2 cm kawałki
-
400 g wody
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 3 cytryn)
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
4 żółtka
-
50 g skrobi ziemniaczanej
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
440.3 kcal /
1843.3 kJ
Białko
38.3 g
Tłuszcz
23.5 g
Węglowodany
19.8 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
11.8 g
Sód
1120.8 mg