
Urządzenia i Akcesoria
Klopsiki z indyka i boczku; Młode ziemniaki; Duszona młoda kapusta
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
koperku, świeżego tylko liście10 - 15 g
-
cebuli przekrojonej na pół120 g
-
kostek boczku100 - 125 g
-
ząbek czosnku1
-
oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia15 g
-
mięsa z indyka, mielonego podzielonego na kawałki400 g
-
bułki tartej30 g
-
jajko1
-
soli1 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¾ łyżeczki
-
wody750 g
-
masła plus opcjonalnie 5 g do gotowania ziemniaków (patrz wskazówka)50 g
-
ziemniaków, młodych nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na 3 cm kawałki700 g
-
młodej marchewki pokrojonej na kawałki60 g
-
białej kapusty młodej, pokrojonej na kawałki500 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
kminku (opcjonalnie)½ - 1 łyżeczka
-
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego1 łyżka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
640.8 kcal /
2681.2 kJ
Białko
31.9 g
Tłuszcz
35.8 g
Węglowodany
50.8 g
Błonnik
8.6 g
Tłuszcz nasycony
13.5 g
Sód
954.9 mg