
Wersje kompatybilne
Klopsiki z indyka i boczku; Młode ziemniaki; Duszona młoda kapusta
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 - 15 g koperku, świeżego, tylko liście
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 100 - 125 g kostek boczku
- 1 ząbek czosnku
- 15 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 400 g mięsa z indyka, mielonego, podzielonego na kawałki
- 30 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 750 g wody
- 50 g masła, plus opcjonalnie 5 g do gotowania ziemniaków (patrz wskazówka)
- 700 g ziemniaków, młodych, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 60 g młodej marchewki, pokrojonej na kawałki
- 500 g białej kapusty, młodej, pokrojonej na kawałki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ - 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2681.2 kJ / 640.8 kcal
- Białko
- 31.9 g
- Węglowodany
- 50.8 g
- Tłuszcz
- 35.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 8.6 g
- Sód
- 954.9 mg
Alternatywne przepisy
Pulpety z indyka w sosie koperkowym (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 30 min
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
1 godz. 10 min
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
55 min
Kurczak w sosie paprykowym z ziemniakami, brokułami i fasolką
45 min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką z marchewki i kiszonych ogórków
50 min
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 godz. 20 min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
1 godz. 20 min
Gołąbki z kapusty włoskiej z kurczakiem i sosem warzywnym; Słodka zapiekanka z twarogiem i wiśniami
1 godz. 25 min
Wolno gotowany gulasz cielęcy
2 godz. 10 min
Wiosenna zupa jarzynowa z miętowo-pietruszkowym pesto
35 min