Zupa ziemniaczana z jajkami i rumienionymi pieczarkami

Zupa ziemniaczana z jajkami i rumienionymi pieczarkami

4.1 124 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    60 g
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • oleju
    30 g
    30 g oliwy z oliwek
  • ziemniaków pokrojonych na kawałki
    500 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    200 g
  • wody
    930 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu białego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • jajka dokładnie umyte
    4
  • pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub plastry
    300 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    4 łyżki
    4 łyżki crème fraîche, min. 30% tłuszczu
  • szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
    ½ pęczka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 295.6 kcal / 1236.8 kJ
Białko 11.6 g
Tłuszcz 14.7 g
Węglowodany 31.7 g
Błonnik 4.9 g
Tłuszcz nasycony 3.5 g
Sód 718.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...