
Wersje kompatybilne
Udka z kurczaka z porem zapiekane w sosie tatarskim
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 - 1500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości (12 szt.)
- 4 łyżki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki czosnku, granulowanego
Sos tatarski
- 150 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- 120 g pieczarek marynowanych
- 250 g majonezu
- 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 20 g musztardy
- 1 szczypta cukru
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
Udka zapiekane i ryż
- 250 g pora biała i jasnozielona część, pokrojonego w 3-5 mm plastry
- 2000 g wody
- 300 g ryżu białego, długoziarnistego
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 806.7 kcal / 3377.3 kJ
- Białko
- 54.8 g
- Tłuszcz
- 45.2 g
- Węglowodany
- 48.3 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.3 g
- Sód
- 1662 mg