Udka z kurczaka z porem zapiekane w sosie tatarskim

Udka z kurczaka z porem zapiekane w sosie tatarskim

4.6 314 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

  • 1200 - 1500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości (12 szt.)
  • 4 łyżki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki czosnku, granulowanego
Sos tatarski
  • 150 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
  • 120 g pieczarek marynowanych
  • 250 g majonezu
  • 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 20 g musztardy
  • 1 szczypta cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
Udka zapiekane i ryż
  • 250 g pora biała i jasnozielona część, pokrojonego w 3-5 mm plastry
  • 2000 g wody
  • 300 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 1 łyżeczka soli

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1662 mg
Białko 54.8 g
Kalorie 3377.3 kJ / 806.7 kcal
Tłuszcz 45.2 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 7.3 g
Węglowodany 48.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...