
Wersje kompatybilne
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli pokrojonej w ósemki
- 3 ząbki czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- ½ papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
- 4 ziarna pieprzu czarnego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona - 2 liście laurowe, suszone
- 1 - 2 gałązki rozmarynu, świeżego
- 1 łyżeczka cząbru, suszonego (opcjonalnie)
- 1000 g wody
- 20 g przecieru pomidorowego
- 30 g białego wina, wytrawnego
- 10 g masła
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki cukru
- 30 g miodu
- 15 g sosu sojowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 467 kcal / 1955.3 kJ
- Białko
- 25.8 g
- Tłuszcz
- 35.3 g
- Węglowodany
- 12.8 g
- Błonnik
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.8 g
- Sód
- 851.3 mg