Kurczak z kiszoną kapustą i papryką

Kurczak z kiszoną kapustą i papryką

4.0 542 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
3 porcje

Składniki

  • 300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonego w 1,5 cm plastry
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej plus 1-2 szczypty do oprószenia
  • 3 - 4 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • ½ łyżeczki soli plus 1-2 szczypty do oprószenia
  • 80 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 - 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g kapusty kiszonej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 owoce jałowca
  • 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 0,5 cm paski
  • 500 g wody
  • 80 - 100 g pomidora, dojrzałego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 1 - 2 szczypty tymianku, suszonego
    2 łodyżki tymianku, świeżego, tylko liście

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 28 g
Kalorie 1062.3 kJ / 253.7 kcal
Tłuszcz 11.7 g
Błonnik 4.1 g
Węglowodany 5.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...