Urządzenia i Akcesoria
Kurczak z kiszoną kapustą i papryką
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
3 porcje
Składniki
-
300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonego w 1,5 cm plastry
-
30 g oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej plus 1-2 szczypty do oprószenia
-
3 - 4 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
-
½ łyżeczki soli plus 1-2 szczypty do oprószenia
-
80 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
10 - 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
350 g kapusty kiszonej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
1 liść laurowy, suszony
-
2 owoce jałowca
-
150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 0,5 cm paski
-
500 g wody
-
80 - 100 g pomidora, dojrzałego pokrojonego w 1 cm kostkę
-
2 łodyżki tymianku, świeżego, tylko liście1 - 2 szczypty tymianku, suszonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
28 g
Kalorie
1062.3 kJ /
253.7 kcal
Tłuszcz
11.7 g
Błonnik
4.1 g
Węglowodany
5.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kurczak w ziołach prowansalskich z ryżem i brzoskwiniami
1 godz.
Kurczak w sosie miodowym
25 min
Pizzaiola z kurczaka
35 min
Gulasz warzywny z ziemniakami i kiełbasą
1 godz.
Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym z kuskusem z fetą i cukinią
55 min
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25 min
Paprykarz węgierski z pulpetami drobiowymi na ostro
55 min
Gulasz z kurczakiem, chorizo i ziemniakami
50 min
Kurczak w sosie paprykowym
1 godz.
Pomidorowy gulasz z kurczaka z fasolką szparagową
50 min
Leczo z kiełbasą i ryżem
55 min
Gulasz wieprzowy w stylu greckim
35 min