Eskalopki cielęce w sosie śmietanowym z pieczarkami
TM6 TM5

Eskalopki cielęce w sosie śmietanowym z pieczarkami

4.6 ( 179 ocen )

Składniki

  • 500 g cielęciny pokrojonej w 1 cm plastry
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
    lub 20 g masła klarowanego plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 70 g wody
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 15 - 20 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia eskalopek

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
374 kcal / 1566 kJ
Białko
29.3 g
Tłuszcz
25.7 g
Węglowodany
8.7 g
Błonnik
2.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy