
Wersje kompatybilne
Eskalopki cielęce w sosie śmietanowym z pieczarkami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g cielęciny pokrojonej w 1 cm plastry
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
-
20
g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
lub 20 g masła klarowanego plus dodatkowa ilość do smażenia - 70 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej - 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 15 - 20 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia eskalopek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 374 kcal / 1566 kJ
- Białko
- 29.3 g
- Tłuszcz
- 25.7 g
- Węglowodany
- 8.7 g
- Błonnik
- 2.2 g