
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
70
g oliwek Kalamata, bez pestek
lub 70 g czarnych oliwek, bez pestek - 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 30 g mąki pszennej
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
- 180 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej odsączonej z zalewy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 600 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
- 1 żółtko roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 385 kcal / 1612 kJ
- Białko
- 29 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Węglowodany
- 24 g
- Błonnik
- 4.2 g
Alternatywne przepisy
Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora
2 godz.
Kurczak w papilotach z ananasem i curry
1 godz.
Sałatka z szynką, serem i awokado
15 min
Scones z camembertem
45 min
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1 godz.
Rolada mięsna w cieście francuskim
50 min
Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym z kuskusem z fetą i cukinią
55 min
Tortille z kurczakiem i sosem curry
1 godz. 5 min
Shoarma z kurczaka
1 godz. 45 min
Kurczak w cieście pomidorowym
40 min
Zapiekanka z wołowiny z warzywami
1 godz. 20 min
Kurczak w cieście cytrynowym
20 min