Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 łyżeczka soli
-
1
szczypta pieprzu białego, mielonego
lub 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego - 75 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 100 g wody
-
¼
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub ¼ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej - 100 g miodu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1976 kJ / 472 kcal
- Białko
- 29 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 28 g
Alternatywne przepisy
Kurczak w papilotach z ananasem i curry
1h
Schab duszony w sosie
50min
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25min
Kurczak w białym sosie z ryżem (ferkase)
1h
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym i purée ziemniaczane
45min
Kurczak w cieście cytrynowym
20min
Piersi kurczaka w sosie brzoskwiniowym
1h
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
1h 15min
Wieprzowina w sosie pomarańczowym
1h
Kurczak w ziołach prowansalskich z ryżem i brzoskwiniami
1h
Kurczak koronacyjny Elżbiety II
30min
Pulpety z sosem cebulowo-migdałowym
50min