
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pulpeciki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 15 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Czosnianka
- 90 - 95 g ząbków czosnku (ok. 2 główki)
- 300 g cebuli, przekrojonej na pół
-
150
g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
lub 70 g słoniny, wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę - 1100 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone - 400 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 15 g mięty, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2364.2 kJ / 564.7 kcal
- Białko
- 24.8 g
- Węglowodany
- 30.5 g
- Tłuszcz
- 40.2 g
- Błonnik
- 3.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa serowa z porem
30 menit
Żur z klopsikami na Varomie
1j
Bryjka jęczmienna z boczkiem i cebulą
50 Min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40 menit
Zupa z porem i mięsem mielonym
40 menit
Holenderska zupa musztardowa
30 menit
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40 menit
Zupa caldo verde
45 min
Gruziński rosół z mięsem z kurczaka i żółtkami (czichirtma)
3 godz.
Zupa à la pizza
50 Min
Gulasz poleszucki
1h 15min
Rolada makaronowa z mięsem
1j 30 menit