Urządzenia i Akcesoria
Góralska czosnianka z pulpecikami
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji
Składniki
Pulpeciki
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy
-
500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
1 jajko
-
50 g bułki tartej
-
1 łyżeczka majeranku, suszonego
-
1 łyżeczka soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Czosnianka
-
90 - 95 g ząbków czosnku (ok. 2 główki)
-
300 g cebuli przekrojonej na pół
-
70 g słoniny, wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
-
1100 g wody
-
2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
400 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
1 liść laurowy, suszony
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
15 g mięty, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
24.8 g
Kalorie
2364.2 kJ /
564.7 kcal
Tłuszcz
40.2 g
Błonnik
3.9 g
Węglowodany
30.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA PODHALA
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo
35 min
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40 min
Żur z klopsikami na Varomie
1 godz.
Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpetami
1 godz. 10 min
Bryjka jęczmienna z boczkiem i cebulą
50 min
Zupa chrzanowa z jajkiem przepiórczym
50 min
Zupa bryndzowa
45 min
Pulpety z sosem cebulowo-migdałowym
50 min
Zupa gołąbkowa
55 min
Solanka z mięsem
2 godz.
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40 min
Zupa à la pizza
50 min