Góralska czosnianka z pulpecikami

Góralska czosnianka z pulpecikami

4.2 160 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji

Składniki

Pulpeciki
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbek czosnku
    1
  • oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy
    15 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    500 g
  • jajko
    1
  • bułki tartej
    50 g
  • majeranku, suszonego
    1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, świeżo mielonego
    ¾ łyżeczki
Czosnianka
  • ząbków czosnku (ok. 2 główki)
    90 - 95 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    300 g
  • boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
    150 g
    70 g słoniny, wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • wody
    1100 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
    400 g
  • liść laurowy, suszony
    1
  • ziarna ziela angielskiego
    2
  • mięty, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    15 g
  • soli
    ¼ - ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, świeżo mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 564.7 kcal / 2364.2 kJ
Białko 24.8 g
Tłuszcz 40.2 g
Węglowodany 30.5 g
Błonnik 3.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...