Góralska czosnianka z pulpecikami

Góralska czosnianka z pulpecikami

4.2 160 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji

Składniki

Pulpeciki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Czosnianka
  • 90 - 95 g ząbków czosnku (ok. 2 główki)
  • 300 g cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
    70 g słoniny, wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 1100 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 15 g mięty, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 564.7 kcal / 2364.2 kJ
Białko 24.8 g
Tłuszcz 40.2 g
Węglowodany 30.5 g
Błonnik 3.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...