Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 160 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańska, pokruszona - 120 g zielonej soczewicy, suszonej, uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
- ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- 140 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- 250 g batata, pokrojonego w 1 cm kostkę
- kasza jęczmienna pęczak, ugotowana, ilość do podania (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1984.5 kJ / 474 kcal
- Białko
- 15.3 g
- Węglowodany
- 82.8 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 10.9 g
- Sód
- 685 mg
Alternatywne przepisy
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Gulasz z zielonej soczewicy
55 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1 godz. 10 min
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55 min
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30 min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13h 35min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 min
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Gulasz z soczewicy i buraków
55 min