Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym

Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym

4.4 862 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • migdałów, w płatkach
    30 g
  • żółtej soczewicy, suszonej Melvit
    180 g
  • czerwonej cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    400 g
  • mleka kokosowego
    400 g
  • wody
    300 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ łyżeczki
  • soli
    ¾ - 1 łyżeczka
  • koncentratu pomidorowego
    30 g
  • suszonych pomidorów pokrojonych w 5 mm paski
    50 g
  • soku z limonki, świeżo wyciśniętego
    30 - 40 g
  • bazylia, świeża tylko liście, ilość do podania
  • oliwa z oliwek, extra virgin (opcjonalnie) do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 515 kcal / 2156.2 kJ
Białko 18.4 g
Tłuszcz 29.6 g
Węglowodany 52.2 g
Błonnik 9.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...