Wersje kompatybilne
Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g migdałów, w płatkach
- 180 g żółtej soczewicy, suszonej, Melvit
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 400 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 400 g mleka kokosowego
- 300 g wody
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w 5 mm paski
- 30 - 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- bazylia, świeża, tylko liście, ilość do podania
- oliwa z oliwek, extra virgin, do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2156.2 kJ / 515 kcal
- Białko
- 18.4 g
- Węglowodany
- 52.2 g
- Tłuszcz
- 29.6 g
- Błonnik
- 9.2 g
Alternatywne przepisy
Zupa krem marchewkowy z kolendrą
25 Min
Zupa z batatów i cukinii z imbirem
25 Min
Zupa krem z ciecierzycy i kalafiora
45 Min
Kremowa zupa z pieczonych buraków
1h 40min
Zupa krem z groszku
40min
Zupa krem z batatów i marchewek
45 Min
Zupa z batatów z pastą curry
25 Min
Krem marchewkowo-selerowy z oliwą ziołową
45 Min
Zupa krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą
35 min
Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą
55min
Zupa krem z ciecierzycy
30 Min
Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą
50 min