Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym

Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym

4.4 872 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 30 g migdałów, w płatkach
  • 180 g żółtej soczewicy, suszonej Melvit
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 400 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 400 g mleka kokosowego
  • 300 g wody
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w 5 mm paski
  • 30 - 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • bazylia, świeża tylko liście, ilość do podania
  • oliwa z oliwek, extra virgin (opcjonalnie) do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 515 kcal / 2156.2 kJ
Białko 18.4 g
Tłuszcz 29.6 g
Węglowodany 52.2 g
Błonnik 9.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...