Risotto z cukinii

Risotto z cukinii

4.0 733 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • 600 g gorącej wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 700 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 70 g cebuli dymki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
  • 150 g białego wina, wytrawnego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g masła

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 374 kcal / 1566 kJ
Białko 11 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany 46 g
Błonnik 1.6 g
Tłuszcz nasycony 5.6 g
Sód 635.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...