
Urządzenia i Akcesoria
Risotto z cukinii
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
600 g gorącej wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
700 g cukinii pokrojonej na kawałki
-
70 g cebuli dymki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
40 g oliwy z oliwek
-
300 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
-
150 g białego wina, wytrawnego
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
20 g masła
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
374 kcal /
1566 kJ
Białko
11 g
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
46 g
Błonnik
1.6 g
Tłuszcz nasycony
5.6 g
Sód
635.6 mg