
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
-
80
g sera koziego, twardego dojrzewającego, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki - 50 g słonecznika łuskanego
- 1200 g wody
- 3 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 500 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g mąki gryczanej Melvit
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ - 1 łyżeczka soli (patrz wskazówka)
- olej rzepakowy ilość do smażenia placków
Dressing
- 25 g oliwy z oliwek
- 15 g octu balsamicznego
- 10 g miodu płynnego
-
100
g rukoli
lub 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 338.3 kcal / 1415.3 kJ
- Białko
- 13.2 g
- Tłuszcz
- 20.7 g
- Węglowodany
- 28.8 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Sód
- 713.8 mg