Urządzenia i Akcesoria
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
-
80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki80 g sera koziego, twardego dojrzewającego, pokrojonego na 3 cm kawałki
-
50 g słonecznika łuskanego
-
1200 g wody
-
3 liście laurowe, suszone
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
500 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
50 g mąki gryczanej Melvit
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¾ - 1 łyżeczka soli (patrz wskazówka)
-
olej rzepakowy ilość do smażenia placków
Dressing
-
25 g oliwy z oliwek
-
15 g octu balsamicznego
-
10 g miodu płynnego
-
100 g liści szpinaku baby, świeżych100 g rukoli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
713.8 mg
Białko
13.2 g
Kalorie
1415.3 kJ /
338.3 kcal
Tłuszcz
20.7 g
Błonnik
6.7 g
Tłuszcz nasycony
6.7 g
Węglowodany
28.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
3h
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55min
Pieczone kotleciki z brokułu i ryżu w otrębowej panierce
1h 20min
Placki dyniowe z ricottą
30min
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25min
Gulasz z soczewicy i buraków
55min
Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym
40min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1h 10min
Placki z selera i marchewki z dipem bazyliowym
55min
Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców
40min
Naleśniki z ciecierzycy z farszem z suszonych pomidorów i rukolą
45min
Kotlety brokułowe z salsą rzodkiewkową (wegańskie)
1h 10min