Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
TM6 TM5

Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem

3.9 (81 ocen)

Składniki

Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem

  • 80 g sera koziego, twardego, dojrzewającego, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 1200 g wody
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 500 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g mąki gryczanej, Melvit
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ - 1 łyżeczka soli (patrz wskazówka)
  • olej rzepakowy, ilość do smażenia placków

Dressing

  • 25 g oliwy z oliwek
  • 15 g octu balsamicznego
  • 10 g miodu, płynnego
  • 100 g rukoli
    lub 100 g liści szpinaku baby, świeżych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1415.3 kJ / 338.3 kcal
Białko
13.2 g
Węglowodany
28.8 g
Tłuszcz
20.7 g
Tłuszcz nasycony
6.7 g
Błonnik
6.7 g
Sód
713.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy