
Wersje kompatybilne
Sałatka z kaszą jaglaną, kalarepą, szpinakiem i gorgonzolą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
Sałatka
- 1000 g wody
- 10 g oliwy z oliwek
- 120 g kaszy jaglanej uprzednio opłukanej na sicie o drobnych oczkach
- 160 g kalarepy pokrojonej na kawałki (1 szt.)
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g gorgonzoli, pikantnej pokrojonej w 1 cm kostkę
Truskawkowy winegret
-
100
g truskawek, świeżych
lub 100 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych - 40 g oliwy z oliwek
- 20 g octu balsamicznego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g miodu, płynnego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 405 kcal / 1695.7 kJ
- Białko
- 12.5 g
- Tłuszcz
- 26.3 g
- Węglowodany
- 33.5 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Sód
- 597.3 mg