![Placki z selera i marchewki z dipem bazyliowym Placki z selera i marchewki z dipem bazyliowym](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1134138D-3F96-4409-BC7C-70603BF68906/Derivates/a7228793-9435-4896-b184-de64b2b1a03e.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dip bazyliowy
- 10 g bazylii, świeżej, tylko liście
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 230 g jogurtu typu greckiego, gęstego
- 80 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Placki z selerem i marchewki
- 80 g płatków owsianych, błyskawicznych
- gorąca woda, ilość do namoczenia
- 150 g selera, pokrojonego na kawałki
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2771.6 kJ / 662 kcal
- Białko
- 19.6 g
- Węglowodany
- 48.2 g
- Tłuszcz
- 47.8 g
- Błonnik
- 9.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25 min
Placuszki pomidorowo-ciecierzycowe
40 min
Placki z marchewki z dipem oscypkowym
1 godz.
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
2 godz.
Kotleciki pietruszkowe
25 min
Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym
40 min
Pieczone kotleciki z brokułu i ryżu w otrębowej panierce
1 godz. 20 min
Kotlety brokułowe z salsą rzodkiewkową (wegańskie)
1 Std. 10 Min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1 godz. 15 min
Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców
40 min
Kotleciki z marchewki
1 godz. 20 min
Kopytka marchewkowe z masłem cynamonowym
40 min