
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 kalafior, podzielony na 2-3 cm różyczki
- oliwa z oliwek, ilość do skropienia kalafiora
- papryka wędzona, mielona, ilość do oprószenia kalafiora
- czosnek, granulowany, ilość do oprószenia kalafiora
- sól, ilość do oprószenia kalafiora
- pieprz czarny, mielony, ilość do oprószenia kalafiora
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g pasty tahini
- 20 g suszonych pomidorów
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 g syropu z agawy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 416.9 kJ / 99.6 kcal
- Białko
- 6.2 g
- Węglowodany
- 9.1 g
- Tłuszcz
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Sód
- 158.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1hod. 40min
Tapenada
5 min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15 min
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10min
Pasta pomidorowa z bazylią i serem feta
10min
Pasta kokosowa z cebulą i kolendrą
50min
Pasta z marchewki z migdałami
15 min
Hummus z groszkiem
10min
Hummus z suszonymi pomidorami
10min
Dip paprykowo-orzechowy
10min
Pasta z pieczonej marchewki z kuminem
1h
Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą
20min