
Urządzenia i Akcesoria
Gryczane naleśniki z pesto, kurczakiem i warzywami gotowanymi na parze
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 1 godz. 10 min
8 sztuk
Składniki
Pesto
-
rukoli30 g
-
kolendry, świeżej tylko liście15 g
-
liści mięty, świeżych10 g
-
natki pietruszki, świeżej tylko liście10 g
-
sera feta pokrojonego na kawałki50 g
-
orzechów włoskich, łuskanych50 g
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ - ½ łyżeczki
-
soli1 szczypta
-
oliwy z oliwek60 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego15 g
Naleśniki
-
mleka275 g
-
wody275 g
-
mąki gryczanej Melvit250 g
-
jajka rozm. M2
-
oleju rzepakowego20 g
-
oregano, suszonego¼ łyżeczki
-
soli½ łyżeczki
Nadzienie
-
wody400 g
-
piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonej w 1 cm plastry300 g
-
czerwonej papryki pokrojonej w 1 cm paski200 - 220 g
-
cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę300 g
-
olej rzepakowy ilość do smażenia naleśników
-
papryki słodkiej, mielonej¾ - 1 łyżeczka
-
oregano, suszonego¾ łyżeczki
-
soli¾ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¾ łyżeczki
-
cebuli pokrojonej w 0,5 cm plastry150 g
-
pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub 1,5 cm plastry150 g
-
ogórka pokrojonego w 2-3 mm plastry150 g
-
pomidora pokrojonego w 3-4 mm plastry200 g
-
sałaty masłowej porwanych na kawałki4 - 6 liści
-
awokado dojrzałe, pokrojone w 3-4 mm plastry (patrz wskazówka)1
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
422.4 kcal /
1768.4 kJ
Białko
20.4 g
Tłuszcz
24.9 g
Węglowodany
34.1 g
Błonnik
4.7 g