
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 cukinie (ok. 800 g), przekrojone wzdłuż na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
- 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki curry, mielonego
- 10 g cebuli suszonej, mielonej
- 20 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 52.7 kcal / 220.4 kJ
- Białko
- 2.1 g
- Tłuszcz
- 2.4 g
- Węglowodany
- 7.3 g
- Błonnik
- 22.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Sód
- 80.5 mg
Alternatywne przepisy
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
3 godz.
Hummus z zielonego groszku
40 min
Pasta kanapkowa curry z ciecierzycy i soczewicy
40 min
Pasta bezjajeczna
5 min
Hummus z buraka
1 godz.
Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem
10 min
Pasta z białej fasoli z jabłkiem
55 min
Hummus z groszkiem
10 min
Hummus paprykowy, domowe krakersy i napój jabłkowo-pomarańczowy
1 godz.
Hummus z suszonymi pomidorami
10 min
Pasta z cukinii i soczewicy
1 godz. 10 min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15 min