Placuszki wege z ciecierzycy
TM6 TM5

Placuszki wege z ciecierzycy

3.8 (100 ocen)

Składniki

Sos jogurtowy

  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej
  • 250 g jogurtu naturalnego, typu greckiego
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 1 - 2 szczypty cukru

Placuszki wege z ciecierzycy

  • 440 - 480 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 150 g zielonego groszku, świeżego
    lub 150 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy, do smażenia placków

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
753.2 kJ / 180 kcal
Białko
9.9 g
Węglowodany
25.6 g
Tłuszcz
4.7 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Błonnik
5.5 g
Sód
588.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy