
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos jogurtowy
- 2 ząbki czosnku
- 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej
- 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 - 3 szczypty soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 szczypty cukru
Placuszki wege z ciecierzycy
- 440 - 480 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
150
g zielonego groszku, świeżego
lub 150 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego - 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- olej rzepakowy do smażenia placków
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 180 kcal / 753.2 kJ
- Białko
- 9.9 g
- Tłuszcz
- 4.7 g
- Węglowodany
- 25.6 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.6 g
- Sód
- 588.6 mg