
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
Farsz
- 200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 15 g oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 szczypty oregano, suszonego
- 3 szczypty tymianku, suszonego
- 3 szczypty bazylii, suszonej
- 20 g migdałów, blanszowanych
- 1 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g zielonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 150 g pieczarek, przekrojonych na pół
- ¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
- mąka pszenna, dodatkowa ilość do oprószenia blatu
Sos
- 200 g śmietany, 18% tłuszczu
- 2 jajka
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1598 kJ / 382 kcal
- Białko
- 12.7 g
- Węglowodany
- 27.1 g
- Tłuszcz
- 25.8 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Pizza bianco ze szpinakiem
1h 10min
Tarta z kurczakiem
1h 55min
Tarta z dynią
1hod. 40min
Quiche ze szpinakiem i papryką
1 Std.
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
1h 45min
Tarta z serem pleśniowym
1h 35min
Quiche z brokułami i kalafiorem
1hod. 50min
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1hod. 40min
Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny
1h 30min
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1hod. 40min
Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder
1h 30min
Mini tarty
1h 45min