
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salsa pomidorowa
- 5 - 6 liści bazylii, świeżych
- 5 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ¼ - ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
- 50 g ogórka pokrojonego na kawałki
- 230 - 250 g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych z zalewy
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Guacamole
- 10 - 12 gałązek kolendry, świeżej
- 1 ząbek czosnku
- ¼ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 40 g pomidora bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 250 g awokado bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka soku z limonki świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Burgery z chorizo
- 1 ząbek czosnku
- 80 g kiełbasy chorizo pokrojonej na kawałki
- 500 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy do smażenia burgerów
- 4 plastry sera cheddar
- 4 bułki do burgerów
- 4 łyżki majonezu
- 4 - 8 liści sałaty rzymskiej miniaturowej
- 4 łyżki pestek granatu do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 804 kcal / 3366 kJ
- Białko
- 46 g
- Tłuszcz
- 47.3 g
- Węglowodany
- 54.2 g
- Błonnik
- 5.1 g