Wersje kompatybilne
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
-
60
g marmolady z gorzkich pomarańczy
lub 60 g marmolady pomarańczowej plus 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego - 1 szczypta tymianku, świeżego, tylko liście
- 20 g oliwy z oliwek
-
20
g octu balsamicznego
lub 20 g octu sherry - 50 g wina Porto
- 550 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 2 piersi z kaczki, bez skóry, bez kości (ok. 150-200 g każda) (patrz wskazówki)
- 350 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 1 cm kawałki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki, mielonej
- 30 g masła, niesolonego
- 120 g mleka
- ¼ łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego, do smaku
- 120 - 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 2 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3136 kJ / 750 kcal
- Białko
- 43 g
- Węglowodany
- 60 g
- Tłuszcz
- 33 g
- Błonnik
- 4.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri
40 min
Polędwica wołowa w papilotach ze szpinakiem
45 min
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1h
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40 min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30 min
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30 min
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
45 min
Sauté z cielęciny
1h 25 min
Wołowina w czerwonym winie
2 Std. 10 Min
Piersi z kaczki w papilotach z sosem pomarańczowym
2u. 45min
Balsamiczny łosoś z makaronem z cukinii
45 min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1u. 50min