Pulpety z ziemniakami w migdałowym sosie

4.0 4 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 70 g chleba, lekko czerstwego pokrojonego w 1 cm kostkę
    70 g białej bułki, czerstwej, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 50 g mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 9 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość posiekanej, do dekoracji
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 jajko
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 60 g migdałów, blanszowanych
  • 70 g białego wina, wytrawnego
  • 400 g wody
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 500 g ziemniaków mączystych, pokrojonych na 3 cm kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 622.9 kcal / 2606.1 kJ
Białko 32 g
Tłuszcz 39.8 g
Węglowodany 35.9 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 10.1 g
Sód 894.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...