Urządzenia i Akcesoria
Pieczony kurczak z warzywami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
6 porcji
Składniki
-
oliwy z oliwek plus 1 łyżka i dodatkowa ilość do natłuszczenia30 g
-
tuszka z kurczaka (1500-2000 g), w całości1
-
soli2 łyżeczki
-
ziół prowansalskich, suszonych3 łyżki
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
wody400 g
-
cydru (patrz wariant)100 g
-
marchewki pokrojonej w 1 cm plastry200 g
-
batatów pokrojonych w 2 cm plastry350 g
-
ziemniaków nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w 1 cm plastry600 g
-
dyni obranej, bez pestek, pokrojonej na 2 cm kawałki200 g
-
cukinii nieobranej, pokrojonej w 2 cm plastry300 g
-
czerwonej cebuli pokrojonej w piórka300 g
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski300 g
-
pieprzu czarnego, mielonego1 - 2 szczypty
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
762.9 kcal /
3192 kJ
Białko
47.4 g
Tłuszcz
42.7 g
Węglowodany
46.7 g
Błonnik
8 g
Tłuszcz nasycony
10.9 g
Sód
1202.2 mg