Pieczony kurczak z warzywami

4.0 1 ocena
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
6 porcji

Składniki

  • oliwy z oliwek plus 1 łyżka i dodatkowa ilość do natłuszczenia
    30 g
  • tuszka z kurczaka (1500-2000 g), w całości
    1
  • soli
    2 łyżeczki
  • ziół prowansalskich, suszonych
    3 łyżki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 g
  • wody
    400 g
  • cydru (patrz wariant)
    100 g
  • marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
    200 g
  • batatów pokrojonych w 2 cm plastry
    350 g
  • ziemniaków nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w 1 cm plastry
    600 g
  • dyni obranej, bez pestek, pokrojonej na 2 cm kawałki
    200 g
  • cukinii nieobranej, pokrojonej w 2 cm plastry
    300 g
  • czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
    300 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
    300 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 762.9 kcal / 3192 kJ
Białko 47.4 g
Tłuszcz 42.7 g
Węglowodany 46.7 g
Błonnik 8 g
Tłuszcz nasycony 10.9 g
Sód 1202.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...