Urządzenia i Akcesoria
Pieczony kurczak z warzywami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
6 porcji
Składniki
-
30 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka i dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 tuszka z kurczaka (1500-2000 g), w całości
-
2 łyżeczki soli
-
3 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
400 g wody
-
100 g cydru (patrz wariant)
-
200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
-
350 g batatów pokrojonych w 2 cm plastry
-
600 g ziemniaków nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w 1 cm plastry
-
200 g dyni obranej, bez pestek, pokrojonej na 2 cm kawałki
-
300 g cukinii nieobranej, pokrojonej w 2 cm plastry
-
300 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-
300 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1202.2 mg
Białko
47.4 g
Kalorie
3192 kJ /
762.9 kcal
Tłuszcz
42.7 g
Błonnik
8 g
Tłuszcz nasycony
10.9 g
Węglowodany
46.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Spaghetti carbonara (TM7)
40 min
Ciasto na parze z borówkami z kremem cytrynowym
5 godz.
Herbaciane żeberka z warzywami, ryżem i sosem
7 godz. 40 min
Sałatka z grillowanej papryki i ciecierzycy
25 min
Dorsz z ragout z nektarynek i pomidorów
25 min
Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie orzechowym
40 min
Minestrone z kurczakiem i kluskami kładzionymi
50 min
Makaron shirataki (konjac) w sosie z pesto z awokado
10 min
Gulasz wołowy na piwie z knedlami serowymi
1 godz. 55 min
Pikantne skrzydełka w sosie pomarańczowym
55 min
Polędwica faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami z ziemniakami i brokułem
55 min
Pieczone kieszonki z kurczaka z frytkami
50 min