Urządzenia i Akcesoria
Gulasz wołowy na piwie z knedlami serowymi
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
6 porcji
Składniki
Knedle serowe
-
100 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
-
8 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
280 g mąki pszennej
-
80 g mleka
-
40 g masła miękkiego
-
2 jajka
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
½ łyżeczki soli
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Gulasz
-
800 g wołowiny gulaszowej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
-
50 g mąki pszennej
-
15 g oleju plus 2-4 łyżki do smażenia
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
500 g piwa (jasnego lub typu ale)
-
500 g wody
-
¾ - 1 łyżeczka soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 liść laurowy, suszony
-
4 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
150 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub na 2-3 cm kawałki
-
100 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
-
natka pietruszki, świeża (opcjonalnie) tylko liście, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
636.6 kcal /
2663.7 kJ
Białko
33.4 g
Tłuszcz
28.8 g
Węglowodany
55.9 g
Błonnik
3.9 g
Tłuszcz nasycony
9.1 g
Sód
1076.9 mg