Zapiekanka z kalafiorowymi klopsikami i kiełbasą drobiową

Zapiekanka z kalafiorowymi klopsikami i kiełbasą drobiową

4.2 44 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

  • 180 g bułki tartej
  • 200 g kiełbasy drobiowej pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
    150 g sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 300 g różyczek kalafiora
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g selera naciowego (opcjonalnie) pokrojonego na 2 cm kawałki
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 100 g boczku wędzonego, surowego pokrojonego w 0,5 cm kostkę
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • ¾ łyżeczki majeranku, suszonego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 713.6 kcal / 2985.5 kJ
Białko 31.2 g
Tłuszcz 44.1 g
Węglowodany 50.7 g
Błonnik 6.4 g
Tłuszcz nasycony 16.1 g
Sód 1766.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...