Zapiekanka z kalafiorowymi klopsikami i kiełbasą drobiową
TM5 TM6

Zapiekanka z kalafiorowymi klopsikami i kiełbasą drobiową

5.0 (2 oceny)

Składniki

  • 180 g bułki tartej
  • 200 g kiełbasy drobiowej, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki
    lub 150 g sera żółtego np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 300 g różyczek kalafiora
  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g selera naciowego, pokrojonego na 2 cm kawałki (opcjonalnie)
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 100 g boczku wędzonego, surowego, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
  • 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • ¾ łyżeczki majeranku, suszonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2985.5 kJ / 713.6 kcal
Białko
31.2 g
Węglowodany
50.7 g
Tłuszcz
44.1 g
Tłuszcz nasycony
16.1 g
Błonnik
6.4 g
Sód
1766.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy