Wersje kompatybilne
Zapiekanka z kalafiorowymi klopsikami i kiełbasą drobiową
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g bułki tartej
- 200 g kiełbasy drobiowej, pokrojonej w 1 cm plastry
-
150
g sera cheddar, pokrojonego na kawałki
lub 150 g sera żółtego np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki - 500 g wody
- 300 g różyczek kalafiora
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 jajko
- 1 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g selera naciowego, pokrojonego na 2 cm kawałki (opcjonalnie)
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 100 g boczku wędzonego, surowego, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- ¾ łyżeczki majeranku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2985.5 kJ / 713.6 kcal
- Białko
- 31.2 g
- Węglowodany
- 50.7 g
- Tłuszcz
- 44.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.1 g
- Błonnik
- 6.4 g
- Sód
- 1766.8 mg