Urządzenia i Akcesoria
Comber jagnięcy z ratatouille, fasolką szparagową i gratin z ziemniaków
Przygotowanie 1 godz. 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
1 łyżka masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
800 g combra jagnięcego, z kościa w całości
-
200 g bakłażana
-
200 g cukinii
-
150 g żółtej papryki bez gniazd nasiennych
-
150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych
-
100 g cebuli
-
70 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
-
5 - 6 ząbków czosnku
-
8 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
800 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
-
250 g mleka
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 gałązki oregano, świeżego tylko liście
-
2 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
70 g białego wina, wytrawnego
-
70 g wody
-
20 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
500 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka
-
2 gałązki cząbru, świeżego tylko liście
-
200 g pomidora pokrojonego w 1,5 cm kostkę
-
3 gałązki bazylii, świeżej tylko liście, posiekane
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
980.1 kcal /
4100.5 kJ
Białko
31.6 g
Tłuszcz
70.6 g
Węglowodany
54.6 g
Błonnik
10.7 g
Tłuszcz nasycony
28.4 g
Sód
1297.2 mg