Focaccia z ziemniakami i rozmarynem (z osłoną noża miksującego 2.0)
TM6

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem (z osłoną noża miksującego 2.0)

3.3 (32 oceny)

Składniki

Focaccia

  • 30 - 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 30 - 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 300 g wody
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
    lub 1 łyżeczka słodu jęczmiennego
  • 10 g soli

Ziemniaki

  • 600 g wody
  • 250 g ziemniaków, nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)

Pieczenie

  • 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 szczypty soli
  • 1 - 2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1357.8 kJ / 324.5 kcal
Białko
10.2 g
Węglowodany
51.9 g
Tłuszcz
8.2 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Błonnik
2.6 g
Sód
580.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy