Wersje kompatybilne
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem (z osłoną noża miksującego 2.0)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Focaccia
-
30 - 40
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 30 - 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 300 g wody
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) -
1
łyżeczka cukru
lub 1 łyżeczka słodu jęczmiennego - 10 g soli
Ziemniaki
- 600 g wody
- 250 g ziemniaków, nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
Pieczenie
- 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 szczypty soli
- 1 - 2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1357.8 kJ / 324.5 kcal
- Białko
- 10.2 g
- Węglowodany
- 51.9 g
- Tłuszcz
- 8.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 580.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mini galette z grzybami
1h 45min
Rösti (TM6)
40min
Zapiekanka ziemniaczana
40min
Gratin z ziemniaków i selera
1 Std. 10 Min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM6)
1h 20min
Rösti z warzyw korzeniowych (TM6)
50min
Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem (TM5)
55 Min
Pieczywo maca
50min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1h
Ziemniaczana tortilla na parze (TM6)
45min
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM6)
1h 15min
Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem (TM6)
55 Min