
Urządzenia i Akcesoria
Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
20 sztuk
Składniki
Konfitura paprykowa
-
400 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
3 łyżeczki suszonych płatków chili
-
200 g cukru
-
100 g octu jabłkowego
-
80 g wody
Krem z awokado
-
1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
-
50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
¼ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Placki kukurydziane
-
2 jajka
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
10 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 5 cm kawałki
-
120 g wody
-
70 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
-
30 g skrobi ziemniaczanej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego do smaku
-
250 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
-
200 g sera feta pokrojonego na 3 cm kawałki
-
2 - 3 łyżki oleju
-
rukiew wodna, liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
104.9 kcal /
439 kJ
Białko
4 g
Tłuszcz
5.5 g
Węglowodany
10.5 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Sód
337.6 mg