Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado
TM6 TM5

Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado

4.5 (20 ocen)

Składniki

Konfitura paprykowa

  • 400 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 3 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 200 g cukru
  • 100 g octu jabłkowego
  • 80 g wody

Krem z awokado

  • 1 awokado, dojrzałe, pokrojone na kawałki
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    lub 50 g jogurtu greckiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Placki kukurydziane

  • 2 jajka
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g szczypiorku, świeżego, pokrojonego na 5 cm kawałki
  • 120 g wody
  • 70 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
    lub 30 g skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego do smaku
  • 250 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej
  • 200 g sera feta, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • rukiew wodna, liście, do dekoracji
    lub roszponka, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
439 kJ / 104.9 kcal
Białko
4 g
Węglowodany
10.5 g
Tłuszcz
5.5 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Błonnik
1.5 g
Sód
337.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy