Urządzenia i Akcesoria
Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
20 sztuk
Składniki
Konfitura paprykowa
-
400 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
3 łyżeczki suszonych płatków chili
-
200 g cukru
-
100 g octu jabłkowego
-
80 g wody
Krem z awokado
-
1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
-
50 g jogurtu greckiego50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
¼ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Placki kukurydziane
-
2 jajka
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
10 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 5 cm kawałki
-
120 g wody
-
70 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
-
30 g skrobi kukurydzianej30 g skrobi ziemniaczanej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego do smaku
-
250 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
-
200 g sera feta pokrojonego na 3 cm kawałki
-
2 - 3 łyżki oleju
-
roszponka, do dekoracjirukiew wodna, liście do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
337.6 mg
Białko
4 g
Kalorie
439 kJ /
104.9 kcal
Tłuszcz
5.5 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Węglowodany
10.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55 min
Pieczone warzywa z kozim serem i pesto (TM5)
1 godz.
Sałatka ze spiralizowanych buraków i rzodkiewki z cytrusami (TM6, TM7)
20 min
Spiralizowana sałatka z wołowiną (TM6, TM7)
35 min
Herbaciane żeberka z warzywami, ryżem i sosem
7 godz. 40 min
Jajka z sosem ziołowym i wielkanocnymi ciasteczkami
50 min
Staropolskie tłuczeńce wigilijne
1 godz. 15 min
Wegański dip z „sera pleśniowego” z tofu
15 min
Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta
45 min
Wegetariańskie roladki z cukinii z nadzieniem z puszystego serka i szpinaku
30 min
Placki z dyni z twarożkiem ziołowym i łososiem
40 min
Indyk à la Wellington z sosem grzybowym
1 godz. 40 min