Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM6)
TM6

Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM6)

4.3 (7 ocen)

Składniki

Krojenie gruszek

  • 350 g gruszek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki

Sos karmelowy

  • 150 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 70 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)

Masa jajeczna

  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 200 g pieczywa, pszennego, lekko czerstwego, np. bułki wrocławskiej lub chałki, pokrojonego na kromki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 6 jajek
  • 200 g mleka
  • 120 g sera ricotta
    lub 120 g twarogu sernikowego, z wiaderka
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 30 g budyniu waniliowego, w proszku, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1795.6 kJ / 429.2 kcal
Białko
12.1 g
Węglowodany
44.5 g
Tłuszcz
23.8 g
Tłuszcz nasycony
9.2 g
Błonnik
3.6 g
Sód
212.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy