Sałatka z burakiem i ciecierzycą z dressingiem tahini (TM5)

Sałatka z burakiem i ciecierzycą z dressingiem tahini (TM5)

4.4 10 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • 50 g roszponki
  • 200 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 1 marchewka Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 jabłko bez gniazd nasiennych, pokrojone w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 1 czerwony burak podłużny, Ø 4-5 cm, pokrojony na kawałki (patrz wskazówka)
  • 10 g ziaren sezamu, białego uprzednio uprażonych
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 60 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 10 g miodu
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
  • 120 g jogurtu naturalnego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 286.8 kcal / 1200 kJ
Białko 8.4 g
Tłuszcz 16.8 g
Węglowodany 29.6 g
Błonnik 7.1 g
Tłuszcz nasycony 2.8 g
Sód 241.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...