![Sałatka z burakiem i ciecierzycą z dressingiem tahini (TM5) Sałatka z burakiem i ciecierzycą z dressingiem tahini (TM5)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/c8436b26689aceccfd711dc6ceb15b39/Derivates/b7a79e64c72b72820b203f3ce2e43c0420f86160.jpg)
Wersje kompatybilne
Sałatka z burakiem i ciecierzycą z dressingiem tahini (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g roszponki
- 200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- 1 marchewka, Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 jabłko, bez gniazd nasiennych, pokrojone w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
- 1 czerwony burak, podłużny, Ø 4-5 cm, pokrojony na kawałki (patrz wskazówka)
- 10 g ziaren sezamu, białego, uprzednio uprażonych
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 60 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 10 g miodu
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
- 120 g jogurtu naturalnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1200 kJ / 286.8 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 29.6 g
- Tłuszcz
- 16.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Sód
- 241.3 mg