Sałatka z burakiem i ciecierzycą z dressingiem tahini (TM5)
TM6 TM5

Sałatka z burakiem i ciecierzycą z dressingiem tahini (TM5)

4.3 (8 ocen)

Składniki

  • 50 g roszponki
  • 200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 1 marchewka, Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 jabłko, bez gniazd nasiennych, pokrojone w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 1 czerwony burak, podłużny, Ø 4-5 cm, pokrojony na kawałki (patrz wskazówka)
  • 10 g ziaren sezamu, białego, uprzednio uprażonych
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 60 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 10 g miodu
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
  • 120 g jogurtu naturalnego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1200 kJ / 286.8 kcal
Białko
8.4 g
Węglowodany
29.6 g
Tłuszcz
16.8 g
Tłuszcz nasycony
2.8 g
Błonnik
7.1 g
Sód
241.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy