Jajka po szkocku w falafelach z sosem jogurtowym

Jajka po szkocku w falafelach z sosem jogurtowym

4.3 6 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Gotowanie jajek
  • jajek
    6
  • woda (do oznaczenia 1 l)
Sos jogurtowy
  • jogurtu typu greckiego
    400 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    15 g
  • miodu, płynnego
    10 g
  • kardamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
Falafele
  • zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej w 1 cm plastry
    110 g
  • ząbki czosnku
    3
  • kolendry, świeżej tylko liście
    4 gałązki
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    4 gałązki
  • jajko
    1
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
    400 g
  • oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
    20 g
  • sok z cytryny świeżo wyciśnięty
    20 g
  • kolendry, mielonej
    1 łyżeczka
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
  • mąki pszennej
    70 g
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • bułki tartej
    70 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 405.3 kcal / 1695.8 kJ
Białko 15.2 g
Tłuszcz 24.3 g
Węglowodany 33.2 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 4.5 g
Sód 563.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...