Urządzenia i Akcesoria
Jajka po szkocku w falafelach z sosem jogurtowym
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
Gotowanie jajek
-
6 jajek
-
woda (do oznaczenia 1 l)
Sos jogurtowy
-
400 g jogurtu typu greckiego
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
10 g miodu, płynnego
-
½ łyżeczki kardamonu, mielonego
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka soli
Falafele
-
110 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej w 1 cm plastry
-
3 ząbki czosnku
-
4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
-
4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1 jajko
-
400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
-
20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
-
20 g sok z cytryny świeżo wyciśnięty
-
1 łyżeczka kolendry, mielonej
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczka soli
-
70 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
70 g bułki tartej
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
563.3 mg
Białko
15.2 g
Kalorie
1695.8 kJ /
405.3 kcal
Tłuszcz
24.3 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
4.5 g
Węglowodany
33.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Newsletter 2025
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wrapy z sałaty z kokosowym kurczakiem curry
40 min
Gniazdka ze spiralizowanej cukinii z pesto i pudrem z boczku (TM6, TM7)
25 min
Bowl z plackami z tartego selera i jajkiem na miękko (TM6)
25 min
Herbaciane żeberka z warzywami, ryżem i sosem
7 godz. 40 min
Tempeh teriyaki z warzywami i ryżem
40 min
Mini pizze na spodzie ze spiralizowanych warzyw (TM6, TM7)
45 min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM5)
35 min
Koreańska sałatka ze spiralizowanych ogórków (TM6, TM7)
25 min
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30 min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min
Makaron z sosem z buraków i serem feta
40 min
Sałatka z kaszą bulgur i pieczonymi warzywami
35 min