
Urządzenia i Akcesoria
Jajka po szkocku w falafelach z sosem jogurtowym
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
Gotowanie jajek
-
jajek6
-
woda (do oznaczenia 1 l)
Sos jogurtowy
-
jogurtu typu greckiego400 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego15 g
-
miodu, płynnego10 g
-
kardamonu, mielonego½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
Falafele
-
zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej w 1 cm plastry110 g
-
ząbki czosnku3
-
kolendry, świeżej tylko liście4 gałązki
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście4 gałązki
-
jajko1
-
białej ciecierzycy, z puszki odsączonej400 g
-
oleju plus dodatkowa ilość do smażenia20 g
-
sok z cytryny świeżo wyciśnięty20 g
-
kolendry, mielonej1 łyżeczka
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
-
mąki pszennej70 g
-
proszku do pieczenia1 łyżeczka
-
bułki tartej70 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
405.3 kcal /
1695.8 kJ
Białko
15.2 g
Tłuszcz
24.3 g
Węglowodany
33.2 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
4.5 g
Sód
563.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

Newsletter 2025
9 Przepisów
Polska
Polska