
Urządzenia i Akcesoria
Pieczonki (prażonki) z kiełbasą i boczkiem (TM6)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
-
1200 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
300 g marchewki z odciętymi końcówkami
-
200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
150 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
150 g pieczarek
-
400 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. podwawelskiej, śląskiej, pokrojonej w 1 cm plastry
-
200 g kostek boczku
-
masło ilość do natłuszczenia, plus dodatkowa ilość zimnego masła pokrojonego w 3 mm plastry, do obłożenia (ok. 40 g)
-
2 - 3 liście białej kapusty
-
1 ½ łyżeczki soli
-
4 szczypty majeranku, suszonego
-
3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
600 kcal /
2510.3 kJ
Białko
18.2 g
Tłuszcz
37.9 g
Węglowodany
48.1 g
Błonnik
7.7 g
Tłuszcz nasycony
14.1 g
Sód
1425.3 mg