Urządzenia i Akcesoria
Pieczeń mielona z Varomy z purée ziemniaczanym i sosem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
5 porcji
Składniki
-
olej do natłuszczenia
-
3 ząbki czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość posiekanej natki do dekoracji
-
250 g cebuli przekrojonej na pół
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
50 g bułki tartej
-
100 g mleka
-
1 jajko
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
2 łyżki ketchupu
-
700 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
750 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
100 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
-
25 g mąki pszennej
-
20 g musztardy
-
20 g sosu sojowego
-
5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
586.8 kcal /
2455.1 kJ
Białko
30.3 g
Tłuszcz
31.3 g
Węglowodany
50.2 g
Błonnik
6.1 g
Tłuszcz nasycony
12.8 g
Sód
1086.9 mg