Pikantny kurczak z ziemniakami i ziołowym dipem
TM5 TM6

Pikantny kurczak z ziemniakami i ziołowym dipem

4.4 (19 ocen)

Składniki

Pikantny kurczak

  • 2 czerwone papryki (ok. 200 g każda), bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 30 g miodu, płynnego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 g rozmarynu, świeżego, tylko liście
  • 2 - 3 chili, suszone
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki curry, mielonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 tuszka z kurczaka (1200-1500 g)

Ziemniaki

  • 800 g ziemniaków, małych lub średnich, nieobranych, umytych
  • 10 g koperku, świeżego, pokrojonego na kawałki
  • 30 g masła, miękkiego
  • 2 - 3 szczypty soli

Ziołowy dip

  • 10 g ziół, świeżych, np. natki pietruszki, bazylii, kolendry, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g majonezu
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Pikantny kurczak i ziemniaki c.d.

  • zioła, świeże, np. natki pietruszki, bazylii, kolendry, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4917.9 kJ / 1175.4 kcal
Białko
70 g
Węglowodany
52.8 g
Tłuszcz
75.5 g
Tłuszcz nasycony
21.1 g
Błonnik
7.9 g
Sód
960 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy