Urządzenia i Akcesoria
Burgery z fileta kurczaka jalapeño
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Marynata
-
1 papryczka chili jalapeño, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
40 g kolendry, świeżej (ok. 2 pęczki), tylko liście
-
3 ząbki czosnku
-
30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
15 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soli
-
2 filety z piersi kurczaka, bez skóry duże (250-300 g każdy), przekrojone poziomo na pół
Burgery i dodatki
-
90 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
15 g oliwy z oliwek plus do dodatkowa ilość do smażenia
-
250 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy250 g ziaren kukurydzy, świeżych (patrz wskazówka)
-
3 rzodkiewki pokrojone w plastry
-
4 łyżeczki papryczki chili jalapeño, marynowanej (opcjonalnie) pokrojone w plastry
-
1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
50 g śmietany, 12% tłuszczu
-
½ łyżeczki soli
-
4 bułki przekrojone na pół
-
1 awokado dojrzałe, pokrojone w plastry
-
rukola do podania
-
kolendra, świeża tylko liście, do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1295 mg
Białko
48.2 g
Kalorie
2520.8 kJ /
600 kcal
Tłuszcz
31.3 g
Błonnik
6.4 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Węglowodany
29 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Placki warzywne z awokado, tuńczykiem i jajkami (TM5)
40 min
Liczi martini
35 min
Koreańskie tosty (TM7, TM6, TM5)
35 min
Limonkowy kurczak z kalafiorowym ryżem
1 godz. 10 min
Kanapki rainbow (TM6, TM7)
40 min
Bibimbap burrito
45 min
Karaibskie curry z kurczakiem i słodkim ryżem
2 godz. 20 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 godz.
Burgery z komosy ryżowej z żółtym ketchupem
2 godz.
Placki pomidorowe po grecku i sałatka z rumienioną ciecierzycą
50 min
Wieprzowina vindaloo
4 godz. 15 min
Azjatycki bowl z wieprzowiną Hoisin
40 min