
Urządzenia i Akcesoria
Burgery z fileta kurczaka jalapeño
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Marynata
-
1 papryczka chili jalapeño, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
40 g kolendry, świeżej (ok. 2 pęczki), tylko liście
-
3 ząbki czosnku
-
30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
15 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soli
-
2 filety z piersi kurczaka, bez skóry duże (250-300 g każdy), przekrojone poziomo na pół
Burgery i dodatki
-
90 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
15 g oliwy z oliwek plus do dodatkowa ilość do smażenia
-
250 g ziaren kukurydzy, świeżych (patrz wskazówka)
-
3 rzodkiewki pokrojone w plastry
-
4 łyżeczki papryczki chili jalapeño, marynowanej (opcjonalnie) pokrojone w plastry
-
1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
50 g śmietany, 12% tłuszczu
-
½ łyżeczki soli
-
4 bułki przekrojone na pół
-
1 awokado dojrzałe, pokrojone w plastry
-
rukola do podania
-
kolendra, świeża tylko liście, do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
600 kcal /
2520.8 kJ
Białko
48.2 g
Tłuszcz
31.3 g
Węglowodany
29 g
Błonnik
6.4 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Sód
1295 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Burrito z mięsem mielonym i awokado
25 min
Mac'n'cheese z mięsem i kimchi
1 godz.
Burgery z łódeczkami ziemniaczanymi i czosnkowym majonezem
1 godz. 20 min
Wietnamska sałatka z kurczakiem i kapustą (TM5)
40 min
Kurczak z kimchi i ryżem
35 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 godz.
Bowl z kurczakiem, serem feta i dipem paprykowym
40 min
Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor
45 min
Azjatycki bowl z wieprzowiną Hoisin
40 min
Pity z marynowanym kurczakiem
3 godz. 45 min
Burrito z kurczakiem i kaszą orkiszową
30 min
Klasyczne burgery wołowe
1 godz.