Urządzenia i Akcesoria
Tarta porowo-serowa
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
8 kawałków
Składniki
-
80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
180 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
60 g wody
-
1 łyżeczka soli
-
100 g sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki100 g sera gruyère pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
300 g pora białej i jasnozielonej części, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
150 g mleka
-
3 jajka
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
433.9 mg
Białko
10.1 g
Kalorie
1473.7 kJ /
352.2 kcal
Tłuszcz
24.1 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
14.3 g
Węglowodany
24.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Tarta z kasztanami, pieczarkami i żurawiną
1 godz. 15 min
Wytrawne jajeczne mini frittaty z brokułami i boczkiem
45 min
Muffiny warzywno-jajeczne z wędzonym łososiem
45 min
Kluski jaglane ze szpinakiem i pomidorowe ragout
1 godz. 20 min
Wrapy z pastą z groszku i fety i pomidorkami
10 min
Wytrawny sernik z ziołowym pesto
1 godz. 30 min
Tarta z brokułem i łososiem
1 godz. 35 min
Wytrawne racuchy z warzywami i serem kremowym
40 min
Makaron z pesto z buraka (TM7)
25 min
Tort porowy
1 godz. 30 min
Makaron shirataki (konjac) z ricottą i indykiem
20 min
Wieniec z ciasta francuskiego z pieczonymi warzywami
1 godz. 40 min