Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g tofu, średnio twardego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 60 g oleju
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ¾ - 1 łyżeczka czarnej soli, kala namak (patrz wskazówka)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 - 150 g śmietanki sojowej
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego, posiekanego
- 4 kromki pieczywa tostowego lub pełnoziarnistego (ok. 140 g)
- pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół lub pokrojone w plastry, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1775.4 kJ / 424.3 kcal
- Białko
- 20.8 g
- Węglowodany
- 29.7 g
- Tłuszcz
- 26.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 604.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55 Min
Kanapki z pastą z tofu
5 Min
Kanapki z pastą z fasoli
5 Min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1h
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1h
Sałatka z kaszą bulgur i pieczonymi warzywami
35min
Wegańskie aïoli
5 Std. 10 Min
Wegański dip z „sera pleśniowego” z tofu
15 Min
Wrapy z hummusem i warzywami
1h
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 Min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 Min