
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowanie mięsa
- 800 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę
- 5 kaszmirskich papryczek chili, suszonych w całości (patrz wskazówka i wariant)
- 5 strączków kardamonu w całości
- 5 goździków
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 5 ząbków czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 płaskie łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 45 g białego octu winnego
- 45 g wody
Curry
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oleju
- 250 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- liście kolendry, świeże posiekane, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 395.3 kcal / 1653.9 kJ
- Białko
- 24.2 g
- Tłuszcz
- 29.4 g
- Węglowodany
- 8.1 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Sód
- 879.6 mg