Urządzenia i Akcesoria
Ryba w sosie słodko-kwaśnym z ryżem
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje
Składniki
-
20 g masła klarowanego
-
400 g ananasa, świeżego pokrojonego na 3-4 cm kawałki
-
30 g cukru
-
200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 ząbki czosnku
-
120 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
-
20 g oleju plus dodatkowo 1 łyżka
-
550 g wody plus dodatkowo 2 łyżki
-
30 g sosu sojowego30 g sosu sojowego, light
-
15 g wina ryżowego Shaoxing (opcjonalnie)
-
15 g octu ryżowego
-
30 g ketchupu
-
1 łyżeczki soli
-
400 g fileta z ryby o białym mięsie np. dorsza, mintaja, bez skóry i ości, pokrojonego na 4-5 cm kawałki
-
1 łyżka skrobi ziemniaczanej1 łyżka skrobi kukurydzianej
-
200 g ryżu jaśminowego
-
szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
-
ziarna sezamu, białego do dekoracji
-
oleju sezamowego (opcjonalnie) do skropienia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1276.4 mg
Białko
27 g
Kalorie
2272.8 kJ /
543.2 kcal
Tłuszcz
12.5 g
Błonnik
4.1 g
Tłuszcz nasycony
4.6 g
Węglowodany
81.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Newsletter 2025
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron ryżowy z krewetkami w sosie kokosowym
25 min
Zapiekanka z dorszem i plastrami warzyw (TM7, TM6)
1 godz.
Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową
30 min
Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)
50 min
Dorsz z ragout z nektarynek i pomidorów
25 min
Papryki faszerowane szpinakiem z sosem miętowym
55 min
Wrapy karaibskie
35 min
Dorsz w indyjskim sosie pomidorowym
1 godz.
Dyniowe ragout z ryżem
1 godz.
Sałatka z dynią i serem feta
30 min
Ryba w stylu Veracruz
45 min
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
40 min